Jouw Ego & Pijnlichaam

Het Grote Ego in combinatie met gezond verstand en emoties
Je ego is een overlevingsenergie, een energie van instincten. Je hebt hem nodig SAMENLEVING0om te kunnen functioneren bij je dagelijkse bezigheden. Waar je hem voor gebruikt kies je zelf. Over het algemeen neem je het ego van de samenleving over omdat jij van kleins af aan zo opgevoed bent. Het systeem van de samenleving waar je in zit vraagt dat van jou, maar wanneer je meegaat in gedachtes en activiteiten die niet bij jou passen, leef jij in de illusie van anderen. Je speelt een rol. Anderen vertellen jou wie je bent, hoe je dat gaat bereiken, hoe jij je moet gedragen. Onbewust wekt dit steeds meer frustraties bij je op en voordat je het weet, zit je in de ‘Grote Ego spiraal’. Je sluit je af van alles wat lastig is en moeite kost, en kiest voor de makkelijke weg, ‘Doen wat er van je verwacht wordt!’ Je bent nu letterlijk aan het overleven, je ervaart pijn en negeert je goede ingevingen. Je hebt geen oplossing en zit in de greep van het collectieve bewustzijn.

Wat betekent dat voor je verstand?
Op dit moment ben je niet in staat om te laten zien wat gezond verstand is. MALENDEGEDACHTEN0Wanneer je in de greep zit van het Grote Ego, is een collectief verstand, het verstand van de massa, het gevolg. Angst bepaalt dan jouw denkpatroon. Dag in dag uit maalt de ene gedachte na de andere door je hoofd, over wat er gisteren gebeurd is, of wat er morgen gaat gebeuren, vorig jaar of volgend jaar. Het enige waar je verstand niet aan toe komt is wat voor jou op dit moment goed zou zijn. Dit moment is het enige dat echt is, en door daar niet mee bezig te zijn ben je de werkelijkheid aan het ontvluchten. Maar alles wat je niet verwerkt of afhandelt, blijft met je meelopen. TEVEELBAGAGE1Op een gegeven moment loop je krom van een grote hoeveelheid bagage van onverwerkte en onafgemaakte zaken. Dit sla je in je ziel en lichaam op. Hoe meer je opslaat, hoe behoeftiger je wordt. Voor jouw Ego, dat altijd uit is op macht over anderen, is dit prima. Voor jou niet. In je bagage zitten heel wat emoties uit je huidige verleden. Door allerlei, leuke of minder leuke bezigheden ben je in staat om ze tijdelijk te ontlopen. Op momenten waar er geen afleidingen meer zijn, komen ze weer te voorschijn en vragen om CONFRONTATIE0bevrijding. Na een huilbui, een depressie, of een boze uitbarsting ga jij weer verder waar je gebleven was. Jouw onechte Ik is bijna het enige wat je bezighoudt.
Dit is de collectieve waanzin waar wij allemaal in zitten, het collectieve ego dat zowel onszelf, de omgeving en onze Aarde aantast.
In plaats van dat het dienstbaar is om jouw gezonde verstand en emoties in goede banen te leiden, is het een dictator die jou tot slachtoffer maakt.

Het Pijnlichaam
Je pijnlichaam is een optelsom van je verstand en een opeenhoping van emotionele pijn. Dit kan erfelijk zijn, in dit of een vorig leven zijn ontstaan. Het zit in al je lichaamscellen en heeft jou werkelijk overgenomen.

Twee soorten Pijnlichamen
PIJNLICHAAM1Er zijn twee soorten pijnlichamen. De één is agressief en altijd op zoek naar iemand waar hij zijn oplopende pijn kan deponeren. De ander is zachtaardig en steeds de ontvanger van deze emotionele pijn. In eerste instantie lijkt het dat het agressievere pijnlichaam de slechterik is. Hij is altijd op zoek naar mensen met zwakke plekken aan wie hij zijn pijn kwijt kan. Maar wanneer dat gelukt is en de kwetsbare persoon met emotie reageert, PIJNLICHAAM2heb je twee mensen die vanuit pijn met elkaar in de clinch gaan. Dit is een vicieuze cirkel waar niemand wat aan
heeft. Het is meestal de vrouwelijke energie die aangevallen wordt, die zowel bij de vrouw of de man te vinden is.

Vrouwelijke kant
701Vooral miljoenen vrouwen in de wereld, zijn door toedoen van eigen autoriteiten, mannen en partners, vanwege hun vrouwelijkheid al duizenden jaren tot aan de dag van vandaag, zowel geestelijk als lichamelijk mishandeld en gedood. Dit heeft voor de Aarde een dramatische situatie gecreëerd. De Aarde is een Moeder (vrouwelijke) planeet die momenteel gedomineerd wordt door destructieve mannelijke energieën. Deze extreme situatie is ontstaan omdat vele mensen innerlijk en in hun omgeving geïsoleerd worden van vrouwelijke energieën. Normaal gesproken horen de mannelijke en vrouwelijke energieën naast elkaar in balans voor te komen. Momenteel worden, zowel bij de vrouw als de man het mannelijke aspect benadrukt.
Untitled-1Omdat de energie van de vrouw opener voor spiritualiteit staat, wordt ze het meest onderdrukt. Spiritualiteit is een energie die door het huidige verstand niet te begrijpen is. Het is leven vanuit de Bron (Source). Het houdt zich niet aan vaste regels en voorwaarden. Mensen met een sterke verbinding met de energie van de Bron laten zich leiden door inspiratie en inzichten vanuit een allesomvattend gevoel, die niet te volgen zijn, maar achteraf het vaak bij het rechte eind hebben. Het ongevoelige verstand begrijpt dit niet, omdat in zijn beleving hij niet van het in een balans brengende onvoorwaardelijke liefde uitgaat en daardoor niet in staat is de vrouwelijke energie op waarde te schatten. Omdat hij er geen grip op heeft, wakkert het angst en agressie bij hem op en probeert hij deze energie te onderdrukken of te vernietigen.
Ieder kind, of het een jongen of een meisje is, bezit zowel vrouwelijke als mannelijke energieën. Jongens die opgroeien in onze samenleving maken nog steeds mee dat hun vrouwelijke kant moeilijk geaccepteerd wordt, wat ook mishandeling is. Van jongs af aan wordt het bewust of onbewust door anderen gecorrigeerd. Hierdoor kunnen ze hun emoties moeilijk kwijtraken of verwerken en wordt hun vrijheidsgevoel in de kiem gesmoord.

 

Machosysteem
We zitten in een machosysteem dat mannelijke eigenschappen nog steeds waardeert.  Dit geldt ook voor meisjes. Ook zij worden gestimuleerd om mannelijker te worden. Geen wonder dat iedereen in pijn rondloopt!
De essentie van wat vrouwelijkheid is wordt weggewerkt, onder het mom van meegaan met de tijd. Doordat één van de twee essenties van jouw kern afgewezen is, is het logisch dat je emotionele pijn voelt. Dat gedeelte van jou zit nu zonder zuivere energie.

Geestelijk geweld
De voorbeelden hieronder gaan over situaties van geestelijk geweld, niet fysiek. Wanneer jij je in een situatie bevindt die erg extreem is, is het raadzaam om jezelf uit die situatie te halen en hulp bij anderen te zoeken.

Het agressieve pijnlichaam
Hij geeft de schuld van zijn ongelukkig zijn aan de wereld en zijn omgeving en is boos van binnen. Het agressieve pijnlichaam werkt het beste bij intieme relaties of bij familie. Daar kan het zijn masker laten vallen en zijn ware aard laten zien. Iets dat het in de buitenwereld probeert te voorkomen. Door op de juiste knoppen te drukken bij anderen, veroorzaakt het binnen een paar seconden het resultaat waar het op uit is. Iedereen is uit zijn doen en er hangt een boze of verdrietige sfeer. Dit voorziet hem van de negatieve energie die hij nodig heeft, waardoor hij er weer een tijdje tegenaan kan. Hij heeft weer een bevestiging gekregen van de slechte wereld waar hij in zit! Hij is opgelucht!

Het zachtaardige pijnlichaam
Het zachtaardige pijnlichaam bij wie de knoppen zijn ingedrukt is dat niet. Dat is overgenomen door emotionele pijn en zit vol onbegrip, verdriet, boosheid of depressiviteit. Beetje bij beetje verliest deze het vertrouwen in de ander en ook in zichzelf. Er wordt geprobeerd alles te verwerken, of anders zich af te sluiten voor de nare gevoelens, zodat er zo gauw mogelijk weer ‘normaal’ gefunctioneerd kan worden.

Uitpraten tussen twee pijnlichamen is zinloos
Het uitpraten met het aanvallende pijnlichaam over de confrontatie die plaatsgevonden heeft, heeft geen zin.
Op het moment dat deze bij de ander op zoek is om knoppen in te drukken is hij helemaal buitenzinnig en heeft een heel andere persoonlijkheid. Zodra de rust teruggekeerd is weet hij vaak maar de helft van wat er gebeurd is en begrijpt er niets van. Wanneer je probeert een gesprek aan te gaan om het uit te praten, kan dezelfde situatie van daarnet plotseling weer de kop opsteken en is het weer ruzie.

Goede gevoelens worden haat
Hoe vaker deze aanvallen  gebeuren hoe moeilijker het wordt om goede gevoelens voor de aanstichter te hebben, en liefde wordt haat. Haat voor de persoon die dit allemaal veroorzaakt, maar ook haat tegen jezelf, omdat je geen oplossing hebt voor de situatie waar je inzit. Je wordt geconfronteerd met het feit dat iemand anders in staat is om negativiteit bij jou naar boven te halen. Dit is jouw eigen ego dat geraakt wordt, niet de essentie van wie jij bent. In feite hebben we met 2 pijnlichamen te maken. Ze zitten alleen anders in elkaar.

Stopzetten van het pijnlichaam
Het zachtaardige pijnlichaam heeft de sleutelpositie
Het is aan het zachtaardige pijnlichaam, dat steeds aangevallen wordt, hier een einde aan te maken. Van de persoon die steeds aanvalt hoef je dit niet te verwachten. De persoon die steeds de frustraties van de ander over zich heen krijgt heeft de sleutelpositie.
Hoe kan je deze destructieve situatie neutraliseren en stopzetten?
Met je verstand zal het niet lukken. Alles wat je bedenkt zal misschien voor een tijdelijke oplossing zorgen, maar omdat jouw verstand niet dieper gaat dan gedachtes, zal je nooit hiermee tot de kern van de zaak komen.

Doorbraak
De eerste doorbraak naar de bevrijding van je pijnlichaam komt op het moment dat je toe kan geven dat je een pijnlichaam hebt! Dat opent de deur naar nieuwe mogelijkheden. In het begin krijg je het druk. Voordat je het weet, gebeurt er weer iets en zit je achteraf voor de zoveelste keer in je pijnlichaam.
Het allereerste begin om hier verandering aan te brengen is:
‘Breng de discipline op, om wanneer er weer iets kwetsend gezegd wordt, het gewoon te negeren.’ Vooral niet reageren. Iedere reactie van jou wakkert een reactie van de ander aan.

Vergeven en omarmen
De woorden vergeven en omarmen zijn hier toverwoorden. Door de ander te vergeven en te omarmen haal jij je gekwetstheid weg. In het begin krijg je deze woorden misschien bijna niet uit je mond! Maar vanaf het moment dat het je wel lukt, heb je voor een ommekeer gezorgd. Deze magische woorden staan symbool voor: ‘Dat wat er ooit in het verleden gebeurd is, of wat er ooit in de toekomst zou kunnen gebeuren, niet meer bestaat!’ Je begint steeds opnieuw bij nul. Het enige wat telt is dit moment. De rest is een illusie waar jij geen grip op hebt. Het enige waar je het wel hebt is in het nu. Hoe je op dit moment bent is tastbaar en echt. Daar kan jij je verantwoordelijkheid voor nemen. Ieder moment dat het je lukt om dit voor elkaar te krijgen, doe jij jezelf en je omgeving een groot plezier en ben je bezig om een einde te maken aan jouw pijnlichaam.

Acceptatie en jezelf vergeven
Nu komt het woord acceptatie om de hoek. Neem het jezelf niet kwalijk wanneer er toch negatieve emoties de kop opsteken. Accepteer de situatie en heb vertrouwen dat je goed bezig bent. De verandering is niet te stoppen en de volgende keer dat jouw onbewuste ego aan het werk is, merk je het veel eerder. Precies op het juiste moment verbreek je de negatieve betovering en keert de rust bij je terug. Je maakt nu mee dat je bewust afstand kan nemen van een pijn die altijd bij je is geweest. Iets dat je als een vriend behandeld en gekoesterd hebt. De verbinding is verbroken en jouw pijnlichaam verliest zijn energie en daarmee de macht die het over je had.

Het effect op het aanvallende pijnlichaam
Wat voor effect heeft jouw nieuwe gedrag op het aanvallende pijnlichaam?
Omdat jij nooit meer reageert, krijgt het geen voeding meer en wordt met zichzelf geconfronteerd. In het gunstigste geval zal de persoon nieuwe inzichten in zichzelf krijgen, waardoor een betere relatie het gevolg is.
Een andere mogelijkheid is, dat de persoon jou met rust laat en iemand anders zoekt waaraan hij zijn onverwerkte frustraties wel kwijt kan.
Mocht er voor jouw gevoel helemaal geen verbetering in jullie relatie tot elkaar optreden, ondanks het feit dat je voor jouw gevoel alles gedaan hebt wat jij kon, maar geen hoop meer hebt in een vooruitgang, kan je ook kiezen om er mee te stoppen en een nieuw leven voor jezelf beginnen.  

Observeren

Voor het eerst in je leven kan je observeren wat er dagelijks op je af komt, zonder er zelf in te vliegen. Je merkt dat sommige mensen in jouw omgeving ten opzichte van jou ook veranderd zijn en dat ze je met rust laten. Mocht het toch een keer gebeuren dat ze dat niet doen, dan zal je niet reageren waardoor ze als vanzelf zullen afdruipen. Hun Grote Ego heeft geen macht meer over je. Jouw Grote Ego heb je onder controle en je hebt jezelf bevrijd!

Verhaal: 2.2. Jouw Ego & Pijnlichaam

Terug naar A-Z inhoudsopgave
Terug naar ‘Van Ego naar Ziel’
Terug naar ‘Home’