Jouw Ego & Ziel

Het Grote Ego
EGOJouw Grote Ego is nodig om je uiteindelijk zo te frustreren, dat je losbreekt uit de collectieve samenleving die jou in z’n greep heeft gehouden.

Wat is een Groot Ego?
Dit is een afspiegeling van het collectieve Ego van de Maatschappij, dat je gebruikt om mee te doen in deze drukke samenleving.
Het heeft te maken met je verstand en de bijbehorende negatieve emoties. Jouw hoofd is een grote denktank, die constant bezig is met gedachtes die naar veel emoties leiden. Dit gebeurt allemaal vanzelf. Je hoeft er niets voor te doen. Voordat je het weet denk je aan iets en flap je het er ook nog uit, zonder bewust te zijn van wat je precies zegt en wat het aanricht. In feite gebeurt het zelden dat je een pauze neemt om te beseffen waar het eigenlijk over ging. De tijd vliegt. In de drukte van alledag ben je voor jouw gevoel goed bezig. Je Ego laat je dat ook denken. Dat is een van zijn vele talenten. Een andere is, dat hij je ook laat denken dat je verkeerd bezig bent, op momenten dat je juist iets goeds probeert te doen! Dan ga je aan jezelf twijfelen.

Verstand en emoties
Je wordt door verstand en emoties heen en weer geslingerd. Iedere keer dat je het idee hebt dat alles in je leven goed gaat, gebeurt er iets om je uit balans te brengen. Het lijkt alsof je niet de baas bent in je eigen lichaam. Dat klopt. Je laat je leven door anderen. Dit gedrag kan een hele tijd doorgaan totdat je door vele frustraties letterlijk met je rug tegen de muur komt te staan. Dit is het wakker makende moment dat er een besef bij je binnendringt dat jouw leven niet zo geweldig is en dat je eigenlijk ongelukkig bent.
Eindelijk ontstaat er nu ruimte voor je Hart (Ziel) en het Vriendelijke Ego, en je begint open te staan voor nieuwe creatieve gedachtes.

De overgang

VOORHETEERSTSTIL0In de interactie met andere mensen begin je bewust te worden dat je snel reageert op wat de ander zegt, vaak voordat die persoon de kans krijgt om zijn verhaal af te maken. Jouw antwoord staat al klaar. En achteraf past het meestal niet op wat de ander zei. Er begint een besef door te dringen, dat de tijd nemen om eerst onbevooroordeeld te luisteren en te begrijpen wat er gezegd wordt, voordat je erop reageert, bevorderlijk is voor een goede relatie. Zowel met jezelf, als met een ander. Het is een van de eerste stappen die je maakt om je Ego tijdelijk uit te schakelen.

Kameleon
Het begint je ook op te vallen dat wanneer je met andere mensen communiceert, jouw gedrag niet altijd hetzelfde is. Bij de een is het vrolijk, charmant of positief, terwijl bij een ander het stil, bot of negatief is. Per situatie en persoon lijkt het alsof je steeds een nieuwe persoonlijkheid aanneemt. Mensen die jou goed kennen hebben dat allang opgemerkt. Vooral in de privésfeer kan dit tot onenigheid leiden wanneer je tegen vreemden een positiever gedrag laat zien dan bij je intiemere relaties. Waarom kan je niet een neutrale houding hebben en bij iedereen hetzelfde zijn? Op het moment dat je hierbij stil staat en het antwoord bij jezelf zoekt in plaats van bij een ander, ben je bewust bezig om je verstand en emoties te onderzoeken.

In beweging komen
LOSBREKEN0Een ander onderwerp in de overgangsfase is breken met oude denkpatronen. Je komt los van collectieve denkbeelden en maakt bewuste keuzes in je leven, zonder beïnvloed te zijn door anderen. Dit is een grote stap. Normaal zat je vaak vast aan allerlei verplichtingen waar je niet altijd zin in had. Nu kies je bewust met wie je wel of niet omgaat en waar je aan meedoet. Misschien zullen sommige mensen uit je leven verdwijnen, maar jij hebt het recht om jouw weg te volgen, net zoals zij dat ook doen.

Dualisme
BALANS0Doordat je nu keuzes maakt, zie je de twee kanten in alles om je heen. Dit leidt in het begin naar …………………….

 

Verhaal: 2.3. Jouw Ego & Ziel

Terug naar A-Z inhoudsopgave
Terug naar ‘Van Ego naar Ziel’
Terug naar ‘Home’